Epidemia de coronavirus de la nivel mondial a afectat și turismul din România, și din acest motiv, mai multe companii aeriene dar și de voiaj au fost forțate să-și schimbe strategiile.

Potrivit lui, Dragoș Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane, turiştii care vor să renunţe la o deplasare în zone care nu se află în carantină din cauza coronavirusului, chiar dacă sunt în Italia, trebuie să respecte prevederile contractuale.

„Au existat tot felul de interpretări şi de turişti care s-au dus la agenţiile de turism şi au zis: „Eu am concediu planificat în Sicilia, în august. Vreau banii înapoi pentru că este coronavirus” sau „Am concediu planificat în Sovata, vreau banii înapoi pentru că este coronavirus”. Au existat şi astfel de solicitări. Atunci, care este mesajul pe care trebuie să îl transmitem din punct de vedere contractual şi juridic? Există o directivă europeană, o prevedere care spune aşa: „În cazul în care există evenimente de tip forţă majoră, adică lucruri imprevizibile, turiştii se pot retrage şi îşi primesc banii înapoi, fără alte despăgubiri”. Asta înseamnă că dacă cineva avea planificată o deplasare într-o zonă carantinată, la Wuhan, sau în oraşele din Italia care sunt carantinate, atunci îşi poate primi banii înapoi. Orice altceva este supus prevederilor contractuale existente”, a declarat Anastasiu, citat de Agerpres.

coronavirus turismul în România

Coronavirus/turismul din România: Recuperați banii doar în anumite condiții

Dacă locul respectiv intră în carantină, atunci se aplică prevederile contractuale care se trag din directive europene şi care spun că, în cazuri de genul acesta, clienţii îşi primesc banii înapoi fără alte despăgubiri.

„Este un fel de caz de forţă majoră. Dar, pentru asta, înseamnă că localitatea respectivă intră în carantină. Dacă o localitate dintr-o ţară intră în carantină, nu este nicio problemă pentru turişti să se ducă în alte localităţi din aceeaşi ţară. Este greu să te lupţi cu emoţiile, cu oameni care spun că şi-au planificat concediul în Italia, de exemplu, şi nu mai vor să plece în Italia, deşi în Italia avem de-a face cu cinci oraşe care sunt carantinate şi atât. Dar este Italia. Sudul Italiei este mult mai departe de zona carantinată decât este Germania sau Austria, dar nu mai mergem în Italia. Toate lucrurile astea se bazează, din păcate, nu pe raţiune, ci pe emoţie”, a afirmat Dragoş Anastasiu.

IRI Travel, prima companie care nu a mai vândut pachete spre Italia

IRI Travel, principalul touroperator pe destinația Bulgaria, a decis că nu va mai vinde pachete turistice către Italia și alte state expuse epidemiei de coronavirus, oprind operațiunile către aceste țări timp de o lună. În prezent, IRI Travel are oferte către nordul Italiei, pachete către cele mai cunoscute destinații de schi, dar și către Austria care tocmai a anunțat că oprește anumite operațiuni de transport care vin din această țară.

„Am luat această decizie pentru că nu dorim să contribuim la răspândirea epidemiei de coronavirus. Prețuim mai mult viețile turiștilor noștri pe care nu dorim să-i expunem anumitor riscuri doar de dragul profitului. De asemena dorim să ne protejăm și angajații care se deplasau către astfel de destinații”, a declarat Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel.

Direcotul companiei a mai precizat că până la orele 12.00, toate ofertele către destinațiile cu risc mare de infecție vor fi scoase de pe site, iar partenerii noștri din țară vor fi anunțați că pentru o lună de zile, ofertele de acest gen nu vor mai fi disponibile.

carnavalul de la venetia 2020 3 coronavirus turismul în România

„Către Italia avem oferte pentru 12 destinații, majoritatea acestora fiind în nordul țării. Mai mult, dacă acest fenomen contagios va continua ne gândim să impunem aceleași măsuri și pentru destinațiile dfe vară din sudul Italiei”, a mai afirmat Lucian Bădîrcea. Compania își cere scuze pentru eventualele inconveniențe provocate de decizia aceasta, dar alegem siguranța turiștilor! „Precizăm că prin anularea pachetelor noastre nu dorim să dăm un semnal de panică în piața turismului, ci doar alegem să fim precauți și responsabili cu privire la posibilele contaminări la care ar putea fi expuși clienții noștri”, a mai declarat CEO-ul IRI Travel.

Dacă situația o va impune vor lua aceeași decizie și cu privire la destinațiile învecinate Italiei, dar sperăm să nu fie nevoie!

Operatorii din turism vor să discute cu autoritățile

Turoperatorii, agenţiile de turism intermediare şi companiile aeriene prezente în România trebuie să formeze un grup de lucru săptămâna aceasta cu reprezentaţii autorităţilor şi organizaţiilor de profil din ţară pentru a discuta măsurile ce se pot aplica în managementul crizei şi în comunicare, pe fondul răspândirii virusului Covid-19.

„La nivelul României, probabil, este nevoie, chiar de săptămâna viitoare, de desfăşurarea unei serii de întâlniri, fie online, fie faţă în faţă, de tip „grup de lucru”, la care să participe tour-operatorii, agenţiile intermediare, companiile aeriene prezente la noi şi reprezentaţii autorităţilor şi organizaţiilor de turism din ţara, pentru a stabili împreună măsuri ce se aplică, de obicei, în managementul crizei şi în comunicarea specifică unor asemenea situaţii. Prin aceste măsuri şi prin comunicare unitară, scopul ar fi liniştirea populaţiei şi îndepărtarea acestui sentiment de panică, pe care îl vedem prezent peste tot, nu numai la noi”, a declarat Carmen Pavel, fondator al J’Info Tours.

ITB Berlin a fost anulat, în premieră

Reducerea sau anularea unor evenimente internaţionale de profil din cauza coronavirusului ar putea afecta în proporţie de 17%-18% afacerile desfăşurate la nivel mondial pe segmentul turismului de afaceri.

„Anularea unor evenimente mari din industria noastră, cum este ITB Berlin, ce urma să se desfăşoare între 4 şi 8 martie, ne face să ne îndreptăm spre alte soluţii, pe care le avem la îndemână în online. Se pot organiza webminarii şi târguri online, unde marii furnizori de servicii şi produse turistice, care ar fi trebuit să fie prezenţi la manifestările expoziţionale anulate, să îşi prezinte produsele companiilor interesate. Trebuie să ne folosim de o tehnologie pe care o avem aproape, iar acum online-ul pare a fi o soluţie viabilă, pentru perfectarea de noi afaceri între jucătorii din turism. Reducerea sau anularea unor evenimente de tip MICE (întâlniri – incentives – conferinţe – expoziţii) ar putea afecta în proporţie de 17%-18% afacerile desfăşurate la nivel mondial pe segmentul business travel”, susţine Pavel.

coronavirus turismul în România

Segmentul de business, fără îngrijorări

Reprezentanții turoperatorului, precizează că, în cazul turismului de afaceri, companiile din România nu ar trebui să fie foarte îngrijorate în acest moment, în ceea ce priveşte deplasările interne şi chiar internaţionale de tip incentive sau întâlnirile cu număr redus de participanţi.

„Pe segmentul de business travel, companiile din România n-ar trebui să fie foarte îngrijorate în acest moment, în ceea ce priveşte deplasările interne şi chiar internaţionale de tip incentive sau întâlnirile cu număr redus de participanţi. Suntem alături de companii cu informaţii la zi despre zonele afectate şi le sfătuim să nu îşi suspende deplasările în scop de business, ci să le organizeze în grupuri cu mai puţine persoane. Spre exemplu, în cazul unor incentive-uri care presupun grupuri mari, este mai bine să se reorganizeze şi să se plece mai puţini spre destinaţii fără risc crescut de îmbolnăvire, iar fiecare grup să plece la alte date, eventual pe parcursul mai multor luni. Vom informa pe site-ul nostru, jinfotours.ro şi prin newslettere, periodic, reprezentaţii acestor companii despre modul cum trebuie organizate aceste deplasări de tip MICE, în aceste vremuri şi despre cum putem evita atât anularea acestor evenimente, cât şi expunerea la pericole a celor ce călătoresc”, a menţionat Carmen Pavel.

Paralela 45: Doar pe China s-au primit banii înapoi

Turiştii r0omâni care au optat pentru circuite organizate în China au primit banii înapoi sau au fost redirecţionaţi către alte destinaţii, după ce mai multe companii aeriene au anulat zborurile spre această ţară, în contextul răspândirii infecţiei cu virusul Covid-19, a anunţat turoperatorul Paralela 45.

Pe de altă parte, agenţia de turism notează că susţine punctul de vedere al întregii industrii turistice, conform căruia sumele achitate pentru vacanţele care nu au fost anulate de companiile aeriene şi unităţile de cazare, ca urmare a extinderii gripei provocate de Covid-19, nu pot fi returnate de agenţia de turism persoanelor care nu mai vor să călătorească.

„Dacă turiştii se retrag, se aplică prevederile contractului semnat cu agenţia de turism. În funcţie de data renunţării, penalizările pot fi şi de 100% din suma achitată. Înţelegem pe deplin teama turiştilor, însă trebuie respectate contractele încheiate. Atâta vreme cât circulaţia turistică este permisă de autorităţile ţărilor respective, avioanele zboară iar hotelurile sunt deschise, agenţiile de turism nu au cum să dea banii înapoi celor care se răzgândesc sau se lasă antrenaţi de ştiri alarmiste. Situaţia trebuie tratată cu calm şi discernământ. Panica ne face mai mult rău decât o situaţie reală. Dacă se respectă măsurile de igienă anunţate de autorităţi, nu sunt probleme”, susţine Alin Burcea, CEO Paralela 45.

În legătură cu acelaşi subiect, turoperatorul menţionează că, în cazul circuitelor organizate în China, turiştii au primit banii înapoi sau au fost rerutaţi pe alte destinaţii, după ce mai multe companii aeriene au anulat zborurile către această ţară.

Turiștii se duc către destinațiile calde

Vânzările înregistrate de către companie la finalul lunii februarie, în contextul răspândirii infecţiei cu Covid-19, s-au concentrat pe destinatiile cu temperaturi ridicate, de peste 25 de grade, şi unde, conform specialiştilor, virusul nu rezistă.

De asemenea, peste 35% din totalul turiştilor care au achiziţionat pachete de vacanţă pentru vară au încheiat şpoliţe de asigurare de tip storno, ca măsură suplimentară de siguranţă.

„Interesul turiştilor s-a mutat spre zonele cu temperaturi ridicate, de peste 25 de grade, unde, conform specialiştilor, virusul nu rezistă. Au crescut vânzările pentru pachetele de vacanţă cu transport individual în Grecia, Bulgaria, România, Turcia şi pentru pachete cu zbor charter în Antalya, Spania, Grecia, Egipt şi Tunisia”, afirmă Burcea.

În plus, pe fondul ştirilor legate de Covid-19, pentru turişti nu mai sunt de interes programele de tip circuit cu plecare imediată, ci doar cele programate în luna aprilie, ori de Paşte, în Creta (Heraklion), la Istanbul, Cappadocia, Canakkale – Kusadaşi – Istanbul, Praga, Atena, Barcelona, Madrid, Paris, Costa del Sol, Toscana, Sicilia, Roma, Iordania, Tunisia, Rusia, Liban, Ţările Baltice, New York, Mexic, Grecia – Macedonia – Albania sau Azerbaidjan – Georgia – Armenia.

Ce spune Răzvan Pascu, specialist în marketing de turism

„Personal, dacă aș avea zbor cu treaba sau vacanță în zona de nord a Italiei în zilele următoare aș anula plecarea nu din frică virusului, ci din dorința de a nu intră în carantină/izolare la domiciliu la întoarcerea în România. Dacă aș avea plecare în Italia la final de martie sau aprilie, aș mai aștepta să văd cum evoluează lucrurile. Cum am tot scris zilele acestea, este o situație care își shimba dinamică de la o zi la altă”, a declarat Răzvan Pascu pe blogul său.

Companiile aeriene care operează zborurile în continuare în Italia nu plătesc banii înapoi celor care au bilet și decid unilateral să nu mai zboare.

Blue Air și Wizz Air, executate silit pentru neplata compensațiilor și nerespectarea drepturilor pasagerilor

„Din informațiile pe care le am de la agențiile de turism, în special cei care au bilete de avion cumpărate către Italia la companiile de linie găsesc în ultimele zile deschidere la companiile aeriene să își recupereze taxele de aeroport din prețul plătit pe bilet, dacă decid să nu mai zboare zilele acestea. În Europa, acestea sunt între 5 și 50 de euro pentru aeroporturile mari precum Londra sau Paris”, mai spue Pascu.

Pentru o cursa București-Milano, spre exemplu, taxa ajunge cam la 25 de euro. În schimb, dacă anulează ei zborul atunci primiți toți banii înapoi, Wizzair deja a anunțat că anulează o parte din zborurile din luna martie și va trimite informații pe email fiecărui pasager afectat, așa că de aceea sfatul meu este să așteptați și să nu anulați de bună voie, pentru că dacă anulați voi, atunci primiți doar taxele de aeroport și oricum vi se percep taxe de anulare, iar dacă anulează zborul compania aeriană atunci primiți toți banii înapoi.

Cum se comportă hotelurile în cazul coronavirusului

De la hotelurile din străînătate poți primi banii înapoi doar dacă te afli în perioada de anulare gratuită fără penalizări. Depinde așadar de modul în care ai rezervat cazarea. Dacă ai luat prin agențiile de turism trebuie să citești contractul.

Dacă ai rezervat online, atunci trebuie să intri pe mailul de confirmare și să vezi care sunt condițiile. Sunt unele hoteluri care dau banii integral înapoi, chiar și cu 2-3 zile înainte de cazare. În plus, companiile aeriene care și-au anulat zborurile spre China până la final de martie au plătit toți banii înapoi celor care aveau excursii în această perioada, la fel și hotelurile.

„Informațiile pe care le am din agențiile de turism sunt că toți cei care aveau excursii în China în această perioada și-au primit banii înapoi, iar excursiile lor au fost anulate. Se estimează o pierdere de peste 80 de miliarde de dolari la nivel mondial pentru turism. Pierderile vor fi în special ale companiilor aeriene și hotelurilor, dar și în rândul producătorilor de aeronave. Cele mai afectate sunt țările din Asia, în special China, Coreea de Sud sau Thailanda, însă și alte țări din Asia au anunțat scăderi la numărul de turiști străini (în special chinezi care nu mai călătoresc, dar și europeni care rămân în așteptare în ceea ce privește decizia de călătorie în Asia) – de exemplu, Singapore a anunțat scăderea cu 20.000 de turiști zilnic”, a mai spus Răzvan Pascu.

În turism, țările europene cele mai puternic afectate se anunță a fi Italia și Franța, care aveau inclusiv un procent foarte mare de turiști chinezi. Conform agențiilor de turism din România cu care am discutat, cererile pe Asia sunt destul de mici în acest moment, iar cererile pe SUA, America de Sud și Africa sunt în creștere.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *