Dacă ai impresia că Dobrogea este plictisitoare pentru că nu are munți, cascade și alte minuni naturale precum au celelalte zone istorice ale României, te înșeli. Pe malurile mâloase ale Dunării care șerpuiește pe tot sudul țării, vei descoperi leagănul creștinismului în România. Mai precis, vei ajunge la peștera Sf. Apostol Andrei, o biserică săpată în stâncă despre care se știe că este primul așezământ creștin din România.
Apoi dacă ești curios, vei păși în civilizația Greciei antice atunci când vei ajunge la cetatea Halmyris. Sună ciudat și necunoscut, nu? Asta pentru că poate nu este la fel de mediatizată ca „suratele” ei mai tinere precum Poienari, Râșnov, și altele. Acolo vei descoperi strămoșii care făceau comerț în sunetul domol al valurilor Pontului Euxin.
Și pentru că dacă tot ai intrat în ultimul paradis al României, Delta Dunării ar fi și păcat să nu te lași ghidat într-un dintre cele mai frumoase povești de dragoste ale naturii și să mergi în locul în care brațul Sf. Gheorghe se îmbrățișează cu Marea Neagră. Acestea, dar și multe altele te așteaptă într-un circuit în Dobrogea antică și delta Dunării.
REZERVAȚI AICI: Circuit în Dobrogea și Delta Dunării
Circuit Dobrogea antică și Delta Dunării
Date de plecare: 28.05/24.06/22.07/19.08/16.09.2020
Descrierea programului:
IRI Travel vă propune o incursiune într-un dintre cele mai fascinante zone ale României, prin intermediul unui circuit în Dobrogea și Delta Dunării, pentru a o descoperi așa cum natura ne-a lăsat-o!
Ziua 1: Întâlnire cu însoțitorul de grup la Gara de Nord la ora 6.00. Plecare spre Dobrogea, cu o prima oprire la Peştera Sfântului Andrei, cea mai veche biserică creştină de pe teritoriul României. Peștera Sfântului Apostol Andrei este o biserica adevărată săpată în stâncă, amplasată la baza unui mic munte împădurit. Pe pereții bisericii din peștera sunt multe icoane ce pot fi admirate la lumina candelelor și a lumânărilor. În locul altarului se află acum o icoană mare a Sfântului Apostol Andrei la care se închină toți credincioșii care vin aici la peștera.
Continuăm călătoria noastră cu vizită la cetatea Tropaeum Traiani din Adamclisi, monument ridicat de români în anul 109 din porunca lui Nerva Traian August în cinstea victoriei împotriva dacilor. Seară ajungem la pensiunea din zona Murighiol, Delta Dunării,unde vom petrece următoarele 4 nopți.
Ziua 2: Mic dejun. Pornim spre ruinele cetății Halmyris. Situl arheologic a cunoscut trei mari perioade de locuire: getica (sec. IV – I a.Chr.), când a primit numele grecesc Halmyris; română timpurie (sec. I – III p.Chr.), când a fost construită prima fortificație din piatră, stăție a flotei dunărene Classis Flavia Moesica; română târzie (sec. IV – VII p.Chr.), de când se păstrează spectaculoase monumente de arhitectură militară, civilă și religioasă, remarcabilă fiind bazilica episcopală în cripta căreia au fost descoperite rămășițele primilor martiri dobrogeni: Epictet și Astion.
Ne continuăm ziua cu o plimbare de o jumătate de zi cu barcă pe cel mai vechi braț al Dunării, brațul Sfântu Gheorghe, cel mai vechi braţ al Dunării, aflându-se în sudul acesteia, până la vărsarea fluviului în Marea Neagră (în localitatea Sfântu Gheorghe-Delta). Pasajul a dezvoltat prima deltă a fluviului, denumită Delta Sfântu Gheorghe I. Braţul are o adâncime maximă de 26 de metri, iar lăţimea maximă la care ajunge este de 500 de metri. Cazare la pensiune.
REZERVAȚI AICI: Circuit în Dobrogea și Delta Dunării
Ziua 3: Mic dejun. Ne urcăm în autocar și plecăm spre Tulcea, unde vom vizită Muzeul Deltei Dunării. Centrul cuprinde o expoziție permanentă, ce prezintă în principal elemente caracteristice patrimoniului natural existent în Rezervația Biosferei Delta Dunării, un acvariu public și diverse expoziții temporare.
Într-un decor ce redă cu fidelitate habitate specifice Deltei Dunării și Complexului Lagunar Razim-Sinoie, precum și altor arii protejate de importanță națională din Podișul Dobrogei, cum ar fi Parcul Național Munții Măcinului, expoziția permanentă permite descoperirea diversității biologice ridicate a celor două unități geografice prin expunerea a 46 specii de plante, 3 specii de reptile, 44 specii de păsări și 12 specii de mamifere prezentate în diverse ipostaze și relații ecologice.
Tot aici aveți posibilitatea de a cunoaște păsările declarate monumente ale naturii, speciile de animale rare protejate la nivel național și european, speciile dispărute din spațiul deltaic și dobrogean, speciile nou pătrunse în fauna deltei, dar și aspecte din viața lor prin intermediul filmelor dispuse de-a lungul traseului de vizitare.
Plecăm apoi spre Cetatea Enisala, o fortăreață construită mai întâi de bizantini în sec. XIII și apoi întărită și mărită de genovezi în a două jumătate a secolului al XIV-lea, stă și azi mărturie schimburilor de bunuri realizate de genovezii care câștigau sume mari de bani din comerț și care, la momentul respectiv, aveau monopolul navigației pe Marea Neagră. Cazare la pensiune.
REZERVAȚI AICI: Circuit în Dobrogea și Delta Dunării
Ziua 4: Mic dejun. Puteți opta pentru o zi liberă la pensiune sau puteți să participați la o excursie opțională de o zi (extracost, 30 euro/persoană), plimbare cu barcă pe canalele Dunării. Astfel, pe lângă străbaterea zonei de Delta, printr-o natură sălbatică și plină de viață, putem ajunge și pe grindul Letea, să vedem faimoșii cai sălbatici din Pădurea Letea și putem ajunge și în singurul oraș al Deltei, Sulina, unde va lăsăm timp pentru vizitarea orașului și pentru o baie în mare. Cazare la pensiune.
Ziua 5: Mic dejun. Ne îmbarcăm pentru întoarcerea acasă, dar ne vom opri pentru a vizită cetatea Histria, cel mai vechi oraș atestat de pe actualul teritoriu al României de unde putem să admirăm Lacul Sinoe, un golf maritime ce este încă legat de Marea Neagră. Mai oprim apoi pentru un tur prin vechiul centru al orașului Constanța. Întoarcere în București seară, în funcție de trafic.
Circuit în Dobrogea antică și Delta Dunării
TARIF: 799 lei/persoana
Avans minim la înscriere: 200 lei/pers.
Diferența se achita cel târziu cu 15 zile înainte de plecare.
Supliment single 250 lei/pers.
Tarife copii:
- Copii până la 5 ani cazați cu doi adulți beneficiază de gratuitate la cazare și loc în autocar, fără pat suplimentar, nu beneficiază de mic dejun, achita 40% din preț pachet.
- Copii cu vârste 5 ani – 12 ani cazați cu doi adulți achita 70% din preț pachet și beneficiază de mic dejun și loc în autocar, se asigura pat suplimentar.
- Copiii cu vârstă peste 12 ani sau copii însoțiți de un singur adult achita preț întreg.
TARIFUL INCLUDE:
- 4 nopți de cazare la pensiune 3* în zona Murighiol, Delta Dunării
- 4 mic dejun-uri
- Excursia cu barcă în ziua 2
- Vizite conform descrierii
- Transport cu autocar/ microbuz modern, cu climatizare
- Ghid însoțitor pentru întreaga perioadă
TARIFUL NU INCLUDE:
- Supliment demipensiune (4 cine) – 150 lei/persoană, obligatoriu
- Asigurarea storno
- Taxe și cheltuieli personale
- Întrările la obiectivele turistice
- Locuri preferențiale autocar (primele 3 banchete) 100 lei/pers
- Excursiile opționale
EXCURSII OPȚIONALE NEINCLUSE ÎN TARIF:
- Excursie cu barcă pe canalele Deltei: 30 euro/ persoană
Date de plecare: 28.05/24.06/22.07/19.08/16.09.2020
REZERVAȚI AICI: Circuit în Dobrogea și Delta Dunării