Dragi colaboratori/turisti,

Pentru ca vrem sa va fim aproape si de ajutor si in continuare, echipa IRI Travel va va transmite saptamanal noutatile in ceea ce priveste situatia masurilor de siguranta pentru calatoria pe teritoriul Bulgariei.

Oficial, Conform Hotărârii Nr.31 din 22.06.2020, a fost publicată lista actualizată a țărilor din care putem să ne întoarcem, începând cu 22.06.2020, ora 00:00, în România fără obligativitatea carantinării/izolării. Aceste țări sunt: Italia, Franța, Irlanda, Estonia, Finlanda, Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croatia, Elveția, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia, și Ungaria.

Turistii români trebuie doar sa completeze o declaratie la intrarea in Bulgaria referitoare la starea de sanatate, conform masurilor adoptate de Ministerul Sanatatii impotriva raspandirii Covid-19 (model atașat).

Prin declarația pe propria răspundere menționată mai sus, persoana va preciza:

1. Nu are simptome specifice îmbolnăvirii cu COVID-19 (temperatură corporală ridicată, tuse, dificultăţi de respiraţie, pierderea simţului mirosului, perturbarea sau pierderea gustului etc.)
2. Nu a avut contact cu bolnav cu COVID-19 în ultimele 14 zile şi nu este pusă sub carantină.
3. A luat cunoștință de situația epidemiologică din Republica Bulgaria, precum și de riscurile de îmbolnăvire şi de agentul cauzator al îmbolnăvirii cu COVID-19.
4. Va respecta măsurile anti-epidemiologice introduse pe teritoriul Republicii Bulgaria prin ordinele ministrului sănătății.
5. Călătorește pe propriul risc.
6. Scopul călătoriei.
7. Se angajează să părăsească fără întârziere teritoriul Republicii Bulgaria (se aplică doar pentru persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria).
8. Pentru furnizarea de date false, răspunde conform prevederilor legislației Republicii Bulgaria.

MASURI DE PREVENIRE VALABILE PE TERITORIUL BULGARIEI:

Turistii si pasagerii pot intra in tara fara certificat medical, cum ar fi prezentarea testului negativ pentru Covid-19.

Utilizarea mastilor este recomandata in spatiile inchise.
Utilizarea mastilor este obligatorie in farmacii si centre medicale, si, de asemenea, in transportul public.
Distantarea sociala este obligatorie.
Recomandarile respectarii igienei si distantarea sociala sunt obligatorii.
Maxim 50% grad de ocupare in cazul spatiilor interioare (teatre, cinema, etc).

Magazinele (altele in afara de farmacii si magazinele alimentare) sunt deschise.

Unitatile de cazare/restaurantele/barurile si cafenelele/cluburile de noapte sunt deschise.

Plajele si zonele turistice sunt deschise.

Muzeele si site-urile de patrimoniu sunt deschise.

 

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

Prin derogare de la interdicția de intrare în țară sau de la obligativitatea carantinei, se permite trecerea în regim de tranzit pe teritoriul Republicii Bulgaria:

a) Cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și statelor părți la Acordul Schengen (inclusiv Republica San Marino, Principatul Andorra, Principatul Monaco și Vatican) și membrii familiilor acestora, cu scopul de a se întoarce în statul în care au reședința;

b) Cetățenii statelor terțe care au permis de ședere pe termen lung în alt stat membru al Uniunii Europene, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord sau stat parte la Acordul Schengen (inclusiv Republica San Marino, Principatul Andorra, Principatul Monaco și Vatican), precum și membrii familiilor acestora, cu scopul de a se întoarce în statul în care au reședința;

c) Cetățenii Republicii Serbia, Republicii Macedonia de Nord, Bosniei și Herțegovinei, Muntenegrului, Republicii Turcia, Republicii Albania și persoanele din „Kosovo”, cu scopul reîntoarcerii.

Tranzitul este permis numai în cazurile în care se poate garanta părăsirea imediată a teritoriului Republicii Bulgaria.

În același timp, se recomandă cetățenilor români să se informeze și cu privire la măsurile în vigoare aplicabile la momentul reîntoarcerii în România.

 

De asemenea va reamimtim faptul ca  Ministerul Turismului din Bulgaria a publicat pe site-ul sau oficial masurile pe care vecinii nostri le-au implementat pentru hoteluri, restaurante si spatiile pentru activitati recreative, imediat dupa ridicarea starii de urgenta din 13.05.2020. Instructiunile au fost aprobate de catre ministrul de turism bulgar Nikolina Angelkova si de catre Ministerul Sanatatii. Documentul este bazat pe instructiuni ale Ministerului Sanatatii, in concordanta cu regulile trimise de Organizatia Mondiala a Sanatatii si de Centrul European de Prevenire si Control a Bolilor.

Masurile vizeaza unitatile de cazare, restaurantele si spatiile adiacente unde se practica activati recreative sau de sine statatoare, cu zone deschise cum ar fi terase si gradini.

      Distantarea sociala de 1.5 m trebuie pastrata.

      Dispenserele cu dezinfectanti trebuie sa fie instalate si accesibile atat oaspetilor cat si personalului, in diferite spatii, dar in particular la fiecare intrare in unitate, zona receptiei, ascensoare, intrarea in locatia unde se serveste cina, zonele in care se practica activitati recreative, intrarile la bai si zonele cu piscine exterioare.

      Personalul este pregatit sa lucreze in conditii de siguranta pentru turisti; vor fi echipati cu echipamentele necesare de protectie.
– Zona receptiei/Lobby – Panouri de Plexiglas montate la receptie, pentru a evita contactul direct dintre turisti si staff.

      In lobby, zonele unde se afla mese trebuie sa aiba distanta de 1.5 m intre ele. Gruparea turistilor in lobby nu este permisa. Trebuie sa se mentina distantarea sociala la procedura de check in si check out. Utilizarea ascensoarelor trebuie sa se limiteze la un numar maxim de persoane.

      Spatiile comune si zonele din ascensoare, lobby, camere si restaurante, cel mai des atinse, vor fi dezinfectate in mod regulat.

      Curatenia in camera va fi efectuata in lipsa turistilor.

 

Serviciile de alimentatie
Este permisa servirea mesei pe bufet, doar daca mancarea este distribuita in spatele unui perete de sticla si este servita de catre un angajat echipat corespunzator cu masca si manusi. Autoservirea sau contactul direct al turistilor cu mancarea nu sunt permise.

Mesele din restaurant sau de pe terase trebuie sa fie aranjate astfel incat sa respecte spatiul de minimum 1.5 m intre ele si nu mai mult de 4 persoane/masa.
Mesele si scaunele trebuie sa fie curatate si dezinfectate dupa utilizarea de catre fiecare client.

Piscine, sporturi si programe de animatie

Echipamentele de la piscine, sezlonguri si umbrele vor fi aranjate astfel incat sa se respecte distantarea sociala, dezinfectarea dupa fiecare client este necesara.

Toate programele de animatie, pentru copii sau activitatile sportive vor fi efectuate conform masurilor de distantare sociala.

Stafful care lucreaza la piscine trebuie sa respecte regulile de siguranta si distantare sociala dintre turisti si sa puna la dispozitia acestora dispozitive de igienizare in zonele din jurul piscinelor.

Centrele spa si piscinele pot ramane deschide, cu masurile de siguranta si sanatate. Exploatarea centrelor spa si procedurile balneo raman la latitudinea managementului fiecarui hotel.

Ministerul Sanatatii poate schimba aceste reguli de mai sus, in functie de evolutia situatiei epidemice.

Informatii pentru calatoria in Bulgaria: https://reopen.europa.eu/en/map/BGR

Speram sa va fie de folos aceste informatii.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *